شرایط تحصیل در دانشگاههای ترکیه
تحصیل در دانشگاههای ترکیه بدین علت این کشور از لحاظ اقتصادی و امکانات زندگی وضعیت نسبتا مطلوبی را دارد و از نظر امکانات با بعضی از کشورهای اروپایی نیز قابل رقابت است، هواداران زیادی را به خود اختصاص داده است. دانشگاه های معتبر ترکیه امکان تحصیل در این کشور را به زبان انگلیسی فراهم نمودهاند. این سبب شده است تحصیل در دانشگاههای ترکیه هدف بسیاری از دانشجویان ایرانی باشد.
همچنین همسایگی و مرز مشترک کشور ترکیه با ایران نیز سبب شده که هزینه رفت و آمد و امکان بازگشت به ایران برای تعطیلات در میان ترم های تحصیلی و با هزینهای ناچیز و یا حتی به طور زمینی باشد. این امر سبب شده که ترکیه گزینه محبوب و پر طرفداری در میان دانشجویان ایرانی برای مهاجرت باشد.
لازم به ذکر است که آموزش زبان ترکی به علت قواعد مدون و بسیار دقیق آن آسان میباشد. از سوی دیگر نیز به علت اشتراکات بسیاری که با زبان ترکی آذری دارد آموزش این زبان به ویژه برای آذری زبانان گرامی ایران از سادگی بسیاری برخوردار است. هزینه زندگی در ترکیه نیز پایین تر از کشورهای اروپایی است و حدود 15 تا 20 درصد از هزینه زندگی در ایران بیشتر میباشد. همه این علتها سبب شده است که ترکیه کشوری مناسب برای ادامه تحصیل باشد.
هــزینهی تحصیل در ترکیـــه
هزینهی تحصیل در کشور ترکیه و زندگی یکی دیگر از مواردیست که شما برای تحصیل در خارج از کشور در نظر خواهید گرفت. هزینهای که ترکیه برای تحصیل در برابر سایر مقاصد تحصیلی برای دانشجویان بین المللی ارائه میکند بسیار پایینتر میباشد. بر طبق رتبه بندی جهانی زندگی Mercer در سال 2013، شهرستانها شهرهای ترکیه از نظر هزینهی زندگی بسیار پایینتر از گرانترین شهرهای لیست میباشند.
تحصیل در ترکیه
در ابتدا بهتر است به سراغ اصلیترین و مهمترین علتهای انتخاب ادامه تحصیل درردانشگاههای ترکیه توسط دانشجویان بین المللی به ویژه هم میهنان خویش اشاره نماییم.
- اعتبار علمی بسیار بالایی که دانشگاههای کشور ترکیه در سالیان اخیر در جوامع بین المللی کسب نمودهاند . طوری که مدارک علمی این دانشگاهها در تمامی کشورهای دنیا شناخته شده است . و بعضی از دانشگاهها همانند دانشگاه حاجت تپه به منظور ارتقاء سطح علمی خود با دانشگاه هاروارد ارتباطی مستقیم دارد .
- کسب بورسیه از دانشگاههای اروپایی و همچنین آمریکایی برای دانشجویان ممتاز و حتی امکان انتقال به دانشگاههای آمریکا پس از یک الی دو ترم تحصیلی در بعضی دانشگاه ها و رشته ها
- نزدیک بودن ترکیه به ایران وعدم نیاز ویزای توریستی برای والدین و خانواده جهت دیدار
- مقرون به صرفه بودن هزینه تحصیل و زندگی در ترکیه
- تشابهات مذهبی و همچنین فرهنگی
هزینه زندگی و اقامت در ترکیه
- هزینه اقامت در ترکیه مناسب میباشد . در واقع هزینهی خوابگاه ها به صورت ماهیانه هزینهای مابین 150 تا 300 لیر مییاشد. البته بعضی خوابگاههایی که بصورت خصوصی میباشند هزینه ماهیانه آنها معادل مبلغ 600 لیر نیز میباشد
- اجاره آپارتمانها در ترکیه بسته به منطقه و همچنین شهر تفاوت دارد. برای مثال اجاره ماهیانه یک آپارتمان 60 متری یه طور تقریبی مابین 250 تا 500 لیر است .
- هزینه خوراک تقریبا متشابه با ایران و همچنین هزینه پوشاک به مراتب از ایران ارزانتر است.
- در رابطه با هزینه های ایاب و ذهاب برای دانشجویان تخفیفات مخصوص بلیط اتوبوس و ترن وجود دارد
تحصیل در دانشگاههای ترکیه برای دانشجویان بین المللی و آزمون سراسری YÖYÖSYÖS
دانشگاه ها و مؤسسههای آموزش عالی کشور ترکیه وظیفه دارند تا سالانه سهمیهای بالغ بر 4500 دانشجوی بین المللی را پذیرش دهند.
سازمان ÖSYM کشور ترکیه مسئول برگزار نمودن آزمونی به اسم YÖS میباشد که همه ساله در آپریل در کشور ترکیه در 15 دانشگاه و چندین کشور منطقه به صورت همزمان برگزار می گردد.
برای شرکت در آزمون YÖS شرط سنی وجود ندارد همهی دانش آموزان اعم از فنی حرفه ای ، کار دانش ، دبیرستان، هنرستان و … که در سال آخر دبیرستان میباشند و یا دارای دیپلم متوسطه یازده ساله هستند اجازه شرکت نمودن در آزمون YÖS را دارند .
نمره این آزمون بر پایه 100 است و هر دانشگاهی نمره ویژهای را در جهت پذیرش رشته ها میپذیرد . این آزمون از دو قسمت تشکیل شده است:
- قسمت اول : سنجیدن استعدادهای آموزشی بر اساس تست های هوش و استعداد تحصیلی ، ریاضی ، فیزیک ، شیمی ، زیست شناسی و جغرافیا در حدود دوران دبیرستان با حدود 80 سؤال تستی در مدت زمان 90 دقیقه به دو زبان انگلیسی و ترکی میباشد. درواقع مبنای اصلی پذیرش دانشجو این قسمت آزمون است.
- قسمت دوم :سنجیدن سطح اطلاعاتی داوطلبان در رابطه با زبان ترکی میباشد. درواقع در این آزمون نمره به هر داوطلب بر اساس A یا B یا C داده خواهد شد.
تحصیل در ترکیه و آموزن زبان ترکی TÖMER
این آزمون برای سنجیدن توانایی شخص در زبان ترکی استانبولی میباشد که مد نظر چهار دانشگاه آنکارا ، غازی ، استانبول و اژه برگزار میگردد. آزمون این چهار دانشگاه باهم تفاوت دارد و معتبرترین آن مرتبط به دانشگاه آنکارا است که با استانداردهای زبان آموزی اروپا سازگار و مورد پذیرش همه دانشگاه های ترکیه میباشد.
سیستم آموزشی دانشگاههای ترکیه
درواقع سیستم آموزشی دانشگاه های ترکیه به طور کامل مطابق با استانداردهای سیستم آموزشی آمریکا میباشد و همچنین زبان آموزشی بسته به دانشگاه و رشته، انگلیسی یا ترکی خواهد بود .
مقاطع تحصیلی دانشگاههای ترکیه
- مدارک Ön Lisans Diplomasi در واقع همان کاردانی میباشد که دو ساله است .
- مدارک Lisans Diplomasi Bachelor و یا کارشناسی که چهار ساله میباشد.
- مدارک Yuksek Lisans Diplomasi Master با کارشناسی ارشد برابر است .
- مدارک Doktora که درواقع همان PhD میباشد و به طور معمول چهار ساله است.
تقویم آموزشی دانشگاههای ترکیه
تقویم آموزشی دانشگاه های ترکیه به طور تقریبی همانند دانشگاه های ایران میباشد.
- ترم پائیز دانشگاه از ماه اکتبر تا ژانویه
- ترم بهاردانشگاه از فوریه تا ماه ژوئن
- ترمهای تابستانی دانشگاه از ماه جولای تا آگوست
تحصیلات تکمیلی و آزمون ALES
دوستداران تحصیل در ترکیه برای مقاطع ارشد و دکترا نیاز است تا بدانند که انتخاب دانشجو در مقاطع بالای کارشناسی به وسیله دانشگاهها به طور جداگانه و با برپایی آزمونهای داخلی انجام میگیرد. به طور معمول دانشگاهها سالانه دو بار لیست رشتههای مورد پذیرش را اعلام مینمایند.
انستیتو نهادیست که مسئولیت آموزش عالی در دانشگاهها را بر عهده دارد.
- انستیتو فن در جهت رشته های مهندسی
- انستیتو سوسیال در جهت رشته های انسانی
- انستیتو سالیک در جهت رشته های علوم تجربی
مدت زمان تحصیلی کارشناسی ارشد 2 سال و PhD چهار سال است.
آزمون ورودی آلس یا امتحانیست که برای ورود به دوره های کارشناسی ارشد و دکترا نیاز است .
ALES، هر ساله دوبار از سوی ÖSYM در ماههای May و December در مراکز دانشگاههای ترکیه و قبرس شمالی برگزار میگردد.
ALES به سنجیدن توانایی اشخاص در زمینه های کلامی، رقمی و تفکر منطقی میپردازد و شامل دو بخش میباشد:
- بخش رقمی و یا ریاضی (Quantitative) یا سایسال Saylsal
- بخش کلامی و یا زبان ترکی (Verbal) یا سوزل SÖzel
به طور معمول انستیتوهای فن نمره قسمت سایسال را برای پذیرش میخواهند و انستیتوهای سوسیال میانگین نمره دو بخش را نیاز دارند .
شرایط تحصیل در ترکیه با مدرک دیپلم :
برای اینکه بتوانید با مدرک دیپل در ترکیه به داشنگاه بروید بای د دوره 12 ساله دبیرستان را به اتمام رسانده باشید.بعضی از دانشگاه های موجود در ترکیه با نمره های آزمون های yos , sat دانشجو پذیرش میکند و برخی با معدل دیپلم شرط پذیرش دانشجو دارند همچنین برخی دیگر از دانشگاه هایی مثل دانشگاه کاتب ، چلبی و .. با شرط معدل پذیرش دانشجو دارند.
بعضی دانشگاه ها نمره پیش دانشگاهی و یا نمرات کل اخر سال را قبول دارند و بعضی از انها با شرط معدل اقدام به پذیرش دانشجو میکنند و دانشگاه های برتر که ر ترکیه قراردارند یک نمره حداقل برای دیپلم در نظر گرفته اند.
دانشگاههای مورد تایید وزارت علوم برای تحصیل در ترکیه
ممتاز
- Bogazici University
- Bilkent University
خوب
- Hacettepe University
- Gazi Universitesi
- Sabanci University
- Istanbul University
- KOC University
- Middle East Technical University
- Istanbul Technical University
متوسط
- Dokuz Eylul Universitesi
- Mimar Sinan University
- Karadeniz University of Technology
- Marmara Universitesi
- Cukurova Universitesi
- Anadolu University
- Ege Universitesi
- Ataturk University
- Ankara University
- Yildiz Technical University
دانشگاههای مورد تایید آموزش پزشکی و وزارت بهداشت برای تحصیل در ترکیه
- دانشگاه حاجت تپه Hacettepe Universiesi
- دانشگاه مرمره Marmara University
- دانشگاه آناتولی (Anadolu Universitesi (University of Anatolia
- دانشگاه ۹ ایلول (دوقوز ایلول) (Dokuz Eylul Universitesi (9th sept. University
- دانشگاه غازی Gazi Universitesi
- دانشگاه آنكارا Ankara Universitesi
- دانشگاه اژه ( Ege University (Aegean University
- دانشگاه عثمان غازی Osmangazi University
- دانشگاه چكورووا Cukurova University
- دانشگاه تراكیا Trakya University
- دانشگاه اولوداغ Uludag University
- دانشگاه كارادنیز Karadeniz Technical University
- دانشگاه ۱۹ مایس سامسون ( Ondoks Mayis University ( Samsun University
2 پاسخ
عالی واقعا عالی
برای آموزش یوس باید چند جلسه کلاس بیایم؟؟